![](/media/lib/180/n-glioblastoma_macro-1f8863af9e1b5662b68be30a12ac949b.jpg)
Przeżywalność nowotworu mózgu zależna jest od płci chorego
3 stycznia 2019, 11:34Kobiety i mężczyźni różnią się pod wieloma względami. Jak się właśnie okazało, różnice występują też w sygnaturach molekularnych glejaka. Odkrycie to pomoże wyjaśnić różnice w reakcji na leczenie i szansach na przeżycie.
![](/media/lib/205/n-napoje-df8ca5c5c333539e007154c1fb60a843.jpg)
Słodzone napoje skracają życie
19 marca 2019, 12:48Spożywając słodzone napoje zwiększamy ryzyko przedwczesnego zgonu, szczególnie z powodu chorób układu krążenia i, w mniejszym stopniu, nowotworów. Ryzyko to bardziej rośnie u kobiet niż u mężczyzn. Takie wnioski płyną z szeroko zakrojonych długoterminowych badań prowadzonych przez naukowców z Harvard T.H. Chan School of Public Health.
![](/media/lib/351/n-neurogeneza-dcdd5269fe030e0dada10c49cfd75728.jpg)
Nowe neurony powstają w mózgu nawet w 10. dekadzie życia
27 maja 2019, 11:04Nowe neurony powstają w mózgach do 10. dekady życia. Dotyczy to również osób z chorobą Alzheimera (ChA).
![](/media/lib/359/n-operacja-97b197b967346594d74c7aadfb61cd62.jpg)
Zademonstrowano związek przyczynowo-skutkowy między wysokim poziomem insuliny a rakiem trzustki
2 sierpnia 2019, 10:13Naukowcy z Uniwersytetu Kolumbii Brytyjskiej jako pierwsi zademonstrowali związek przyczynowo-skutkowy między wysokim poziomem insuliny a rakiem trzustki. Na łamach Cell Metabolism opisali badania, w ramach których obniżając poziom insuliny u myszy predysponowanych do raka trzustki, chronili je przed rozwojem choroby.
![](/media/lib/367/n-enceladuszw-999254fa4e9259e273c61195f1be9932.jpg)
Na Enceladusie odkryto nowy związek chemiczny, składnik aminokwasów
4 października 2019, 08:58W materiale wyrzucanym przez gejzery Enceladusa odkryto nowy związek organiczny, który wchodzi w skład aminokwasów. Odkrycia dokonano dzięki szczegółowej analizie danych przekazanych przez sondę Cassini.
![](/media/lib/379/n-falochron-ec62e35eeafacc5485978317f7a8ae60.jpg)
Falochron sprzed 7 tys. lat to najstarsza znana struktura zabezpieczająca przed wzrostem poziomu morza
19 grudnia 2019, 11:50Neolityczni mieszkańcy wybrzeża Karmel w Izraelu wybudowali 7 tys. lat temu falochron. To najstarsza znana struktura zabezpieczająca przed wzrostem poziomu morza. Odkrycia w Tel Hreiz dokonała międzynarodowa ekipa.
![](/media/lib/351/n-laboratorium-c4d702fb5028b26a4fb2275450d38e4c.jpg)
Testy genetyczne z USA sugerują, że koronawirus może tam krążyć od wielu tygodni
3 marca 2020, 12:47Badania przeprowadzone w USA sugerują, że koronawirus SARS-CoV-2 może przez wiele tygodni krążyć niewykryty w populacji. Badania genetyczne dwóch wirusów, które wykryto u chorych w odstępie kilku tygodni wskazują, że jeden z nich pochodzi od drugiego. Jako że brak danych, by osoby te miały ze sobą kontakt, może to oznaczać, że wiele osób jest zainfekowanych i o tym nie wiedzą.
![](/media/lib/402/n-bliznieta-7e965d3442458824b2ef7016077d906a.jpg)
Im starsza kobieta, tym większa szansa na urodzenie bliźniąt. To ewolucyjny mechanizm kompensacyjny
13 maja 2020, 14:24Kobiety, które przekroczyły 30. rok życia mają większą szansę na urodzenie bliźniąt dwujajowych. To ewolucyjna reakcja organizmu na spadającą liczbę jajeczek, wynika z badań przeprowadzonych przez międzynarodowy zespół naukowy.
![](/media/lib/235/n-marginalis-in-field-5b483abfd398b85ebc830ecdbe5eef62.jpg)
Moc ślimaczego dotyku
31 grudnia 2015, 10:55Ślimaki morskie Crepidula marginalis zmieniają płeć, gdy osiągają pewien rozmiar. Okazuje się jednak, że towarzystwo sprawia, że większe samce stają się samicami szybciej, a mniejsze później. Naukowcy ze Smithsonian Institution uważają, że nie chodzi o uwalniane do wody związki chemiczne, ale o siłę dotyku.
![](/media/lib/427/n-lyczko-e5a123a6497ae23fc7c99eab4f0996c1.jpg)
Polski naukowiec pracuje nad zapachami regulującymi apetyt
26 października 2020, 04:04Jacek Łyczko, doktorant w Katedrze Chemii UPWr, zdobył niemal 1,5-milionowy grant Narodowego Centrum Badań i Rozwoju na stworzenie nowej generacji środków regulujących apetyt. Wykorzysta do nich naturalne i bezpieczne zapachy.